Thursday, January 14, 2010

sile pilih : mau sejuk atau berpenyakit???

Ari neh…I nak kongsi sikit dengan readers2 sume..
I dapat emel dari umi I psl kesihatan~ emel neh sangat baguz untok sume pengguna kereta…x kisah la pemandu maupun penumpang~ sile bace dan amalkan~ ;)

Dilarang menghidupkan pendingin hawa sebaik menaiki kereta..!
 Bukalah tingkap terlebih dahulu sebaik memasuki kereta anda dan jangan sama sekali menghidupkan pendingin hawa.

Berpandukan kepada kajian yang dijalankan, dashboard, sofa, pewangi udara menghasilkan Benzene, sejenis toksin yang menyebabkan kanser (carcinogen - ia dapat dikenalpasti melalui bau yang terhasil dari haba bahan plastik di dalam kereta). Disamping menyebabkab kanser, ia juga bertindak sebagai racun bagi tulang, menyebabkan anemia dan mengurangkan sel darah putih.

Tindakan ini jika dibiar berlarutan akan menyebabkan Leukemia, meningkatkan risiko menghadapi kanser di samping punca keguguran.

Kadar pendedahan Benzene yang dibenarkan ialah 50 mg bagi setiap kaki persegi. Kereta jika diparkir di kawasan bebumbung dengan tingkap tertutup menghasilkan 400-800 mg Benzene. Jika dibiarkan dikawasan yang terdedah dengan tingkap yang tertutup pada suhu 60 darjah fahrenheit, tahap Benzene boleh meningkat sehingga 2000-4000 mg, iaitu 40 kali dari tahap yang dibenarkan.. . dan penumpang di dalamnya akan menyedut toksik yang berlebih2an secara tidak sedar.

Cara yang dicadangkan untuk mengelakkan perkara ini dari berterusan ialah dengan membuka tingkap dan pintu terlebih dahulu untuk memberi udara di dalam beredar keluar.


source:google image

Benzene adalah sejenis toksik yang boleh mencemar buah pinggang dan hati, dan sukar pula bagi tubuh manusia untuk menyahkeluarkan toksik tersebut stelah memasuki badan kite.
"When someone shares something of value with you and you get benefit from it, you have a moral obligation to share it with others".
sharing is caring...;)

4 comments:

 1. entri yg sangat memberi maklumat yg berguna..

  ReplyDelete
 2. ooooo... slalu trus hidupkan aircond pas abis keje sebab panas.. kena ati2 ni

  ReplyDelete
 3. wow wow. CN baru tau info ni tau. selalu CN terus hidupkan aircond sbb park keta kt tempat panas. alamak. pasni kena buka tingkap lah ek...

  ReplyDelete
 4. betol2...sblom neh saye pom terus on aircond~ lepas neh kne jage la sikit...kalo nk hidop sehat~ hehehehhe....;P

  ReplyDelete